Ceny ropy klesajú, znižuje sa dopyt

10.03.2014 Celý región

Singapur 10. marca (TASR) - Ceny ropy na začiatku nového týždňa klesajú. Hlavným dôvodom sú podľa obchodníkov slabé čísla z čínskej a japonskej ekonomiky, čo signalizuje potenciálne zníženie dopytu po čiernom zlate. Informovali o tom agentúry AP, DPA a Bloomberg.

Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s aprílovým kontraktom sa dnes ráno o 9.08 SEČ predával po 101,46 USD (73,02 eura). To je o 1,12 USD menej ako v piatok (7. 3.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt počas piatka oslabil o 1,02 USD a uzavrel na úrovni 102,58 USD za barel. Hlavným dôvodom piatkového poklesu ceny boli dobré údaje z amerického trhu práce. To totiž znamená, že americká centrálna banka (Fed) bude zrejme pokračovať v obmedzovaní monetárnych stimulov.

Aprílový kontrakt na ropu Brent dnes ráno zlacnel o 78 centov na 108,22 USD/barel.

Víkendová správa čínskej colnej správy ukázala, že vývoz z krajiny vo februári nečakane prudko klesol, v medziročnom porovnaní až o 18,1 %. To bol najprudší prepad čínskeho exportu od roku 2009, keď ekonomiku sužovala globálna recesia. Robustný zahraničný obchod je kľúčovým faktorom pre dosiahnutie rastového cieľa vlády. Peking počíta v tomto roku so zvýšením hrubého domáceho produktu (HDP) o 7,5 %.

Japonsko navyše revidovalo smerom nadol tempo rastu svojej ekonomiky v poslednom kvartáli vlaňajška a ohlásilo rekordný deficit bežného účtu platobnej bilancie za január. Japonský HDP sa v posledných troch mesiacoch 2013 medziročne zvýšil o 0,7 % a nie o 1 %, ako odhadovala vláda v polovici februára.
 

Vyberte región